Mucurile de tigara sunt unul dintre lucrurile cele mai aruncate din lume. De fapt, fumatorii arunca aproape 4,5 trilioane de mucuri de tigara, intr-un an.

Sportul si drepturile omului

poza

Este sportul un drept al omului? In sensul strict al cuvantului – nu. Niciuna dintre declaratiile sau acordurile privitoare la drepturile omului nu contine prevederi speciale referitoare la dreptul omului de a practica sau a avea acces la sport. Cu toate acestea, sportul poate fi considerat un element esential al drepturilor la educatie si cultura.

Educatia va fi indreptata catre dezvoltarea completa a personalitatii umane si a sentimentului de demnitate si va intari respectul pentru drepturile omului si libertatile fundamentale.’ Prin sport oamenii se dezvolta fizic si intelectual. Participarea la activitati sportive creste increderea de sine; ofera oportunitati pentru realizarea personala si respect pentru cei din jur. In special pentru oamenii cu dizabilitati, prin evenimente precum Jocurile Paralimpice.

In ceea ce priveste copiii, Conventia asupra Drepturilor Copiilor mentioneaza ca educatia copilului va fi directionata catre dezvoltarea personalitatii copilului, a talentului si abilitatilor sale mentale si fizice. Mai mult se mentioneaza si dreptul la odihna si timp liber, dreptul la activitati recreationale si joaca, potrivite pentru varsta copilului.

Dreptul tuturor de a participa la viata culturala este mentionat in articolul 27 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si in Acordul asupra drepturilor economice, sociale si culturale. Sportul de orice fel este fara indoiala o parte importanta a vietii culturale din orice tara si pentru acest motiv se poate afirma ca orice persoana are dreptul de a se bucura de sport fie ca spectator, competitor sau jucator.

Cu toate ca sportul nu este recunoscut ca un drept al omului, practicarea lui si felul in care este incurajat prezinta implicatii pentru drepturile omului. In anumite circumstante, poate fi folosit ca o unealta in promovarea drepturilor omului. Participarea la sporturi genereaza interese si valori comune si comunica aptitudini sociale care sunt necesare pentru democratie. Sportul incurajeaza viata sociala si culturala prin faptul ca uneste persoane si comunitati. Echipe locale si nationale sunt adesea multinationale sau multi-religioase, iar spectatorii sunt foarte diferiti unii de altii. Astfel, sportul ajuta la infrangerea diferentelor si incurajeaza dialogul. De asemenea ajuta la inlaturarea prejudecatilor, stereotipurilor, diferentelor culturale, ignorantei, intolerantei si discriminarii.

Septembrie
Resurse
Jocuri