Fabricarea a un milion de tone de cutii de aluminiu din materiale virgine necesita 5 milioane de tone de minereu de bauxita si echivalentul energetic a 32 de milioane de barili [...]

Copiii si drepturile omului

poza

Copiii reprezinta viitorul societatii si asa cum sunt lucrurile astazi, foarte multi au o sanatate precara, nu sunt capabili sa lege prietenii de lunga durata, nu se simt siguri pe ei si nici in siguranta, nu au aspiratii si se expun riscurilor. Dezvoltarea economica globala accentuata si inegalitatile tot mai mari intre cei care au foarte mult si cei care au foarte putin isi lasa amprenta asupra dezvoltarii si bunastarii copiilor si tinerilor.

Copiii si tinerii au nevoie de ceea ce oamenii au avut nevoie dintotdeauna – hrana adevarata (nu fast-food), jocuri adevarate (spre deosebire de distractiile sedentare oferite de ecranul televizorului), experienta directa in lumea in care traiesc, si interactiune cu adultii importanti din viata lor. Ei au nevoie de asemenea de timp. In lumea hipercompetitiva de astazi, care evolueaza intr-un ritm foarte rapid, ei sunt supusi unor asteptari din ce in ce mai mari si sunt impinsi sa se comporte ca mini-adulti de la varste fragede.

Mai mult, peste tot in lume, copiilor si tinerilor le sunt negate drepturile, inclusiv de exemplu dreptul pe care il au la educatie. Sunt recrutati in razboaie. Sunt supusi pedepsei cu moartea. Dispar. Sunt pedepsiti prin metode crude si inumane si sunt supusi multor alte forme de violenta.

La o estimare bruta, sunt aproximativ 2000 de milioane de copii in lume astazi – 79 de milioane in Uniunea Europeana si 25 de milioane in tarile in curs de aderare.

In 1989, Natiunile Unite au adoptat Conventia asupra Drepturilor Copilului, din care fac parte toate tarile, cu exceptia Statelor Unite ale Americii si Somaliei. Aceasta conventie este o piatra de hotar in istoria drepturilor copiilor, intrucat este primul instrument international adoptat in acest domeniu.

Septembrie
Resurse
Jocuri