La nivel global, 59% din populatie traieste in tari in care creste inegalitatea, si doar 5% in tari in care inegalitatea scade. Chiar si in tarile cele mai dezvoltate, cei bogat[...]

Discriminarea

poza

Discriminarea reprezinta un atac asupra definitiei drepturilor omului. Discriminarea reprezinta refuzarea sistematica a drepturilor umane ale anumitor categorii sau grupuri de oameni din cauza a ceea ce sunt sau a credintelor pe care le au.

Discriminarea poate fi datorata unor factori precum rasa, etnie, nationalitate, clasa sociala, religie sau credinta, sex, orientare sexuala, varsta sau starea de sanatate, sau a unei combinatii de factori. Cu toate ca legislatia privind drepturile internationale ale omului are la baza principiul non-discriminarii, ea persista sub diferite forme in fiecare tara din lume.

In Slovacia, copii de etnie roma nu au dreptul la o educatie corespunzatoare. Multe femei inca sufera de discriminare sexuala peste tot in lume. Muncitorii imigranti din Coreea de Sud sunt adesea supusi unor abuzuri ale drepturilor omului de catre angajatori fara scrupule – adesea ei nu au nici macar dreptul la libertate si securitate.

Cu toate ca persoanele si mediile care promoveaza discriminarea difera, la baza oricarei forme de discriminare stau ignoranta si prejudecata. Fie in cadrul societatii in general fie in mana autoritatilor, discriminarea si represiunea sunt un abuz asupra drepturilor omului, mai ales atunci cand nu exista pedeapsa pentru cei care o practica.

Unele guverne merg atat de departe incat justifica unele tipuri de discriminare in numele moralitatii, religiei sau ideologiei. Discriminarea pastrata cu sfintenie in lege (ca de exemplu cand ingradeste libertatile fundamentale ale femeilor sau cand refuza sa recunoasca drepturile popoarelor bastinase) inlatura drepturile omului intr-un mod foarte ‘eficient’ si fara drept de apel.

Manifestarile violente ce pornesc din prejudecati sunt adesea incurajate de lipsa de actiune a autoritatilor. Discriminarea inseamna ca anumitor grupuri le sunt negate drepturi precum protectia legala impotriva violentelor ce se rasfrang asupra lor. Ca exemple stau atacurile rasiste, violenta domestica, atacurile asupra unor persoane din cauza religiei sau orientarii lor sexuale.

Discriminarea in aplicarea legii poate insemna ca anumite grupuri sunt vazute de catre autoritati drept ‘potentiali criminali’ astfel ca este foarte probabil ca acestia sa fie arestati si inchisi. Poate insemna de asemenea ca este posibil ca ei sa aiba parte de un tratament mai dur, care poate include tortura sau alte tratamente aspre.Sursa foto: Harvardcrcl.org

Septembrie
Resurse
Jocuri