In prezent, se pescuiesc de 5 ori mai multi pesti decat acum 50 de ani. Unele populatii de pesti au fost reduse la o zecime din cantitatea initiala si se diminueaza in continuare.

Saracia si drepturile omului

poza

Saracia este o problema globala si din ce in ce mai accentuata. De obicei este asociata cu locuri precum Africa Subsahariana, Asia si America Latina, dar chiar si in Europa milioane de oameni traiesc in saracie. Din cei 400 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene, 60 de milioane traiesc la limita saraciei iar 2,7 milioane nu au adapost.

La nivel global, 59% din populatie traieste in tari in care creste inegalitatea, si doar 5% in tari in care inegalitatea scade. Chiar si in tarile cele mai dezvoltate, cei bogati devin si mai bogati, in timp ce, saracii abia supravietuiesc.

Oamenii de oriunde au dreptul de a trai cu demnitate. Asta inseamna ca nimeni nu trebuie sa fie lipsit de dreptul la adapost, hrana, apa si curatenie, precum si la educatie si servicii de sanatate.

Oamenii care traiesc in saracie au cel mai putin acces la puterea de care au nevoie pentru a influenta politicile privitoare la saracie si sunt adesea privati de drepturile lor. Mai mult, ei sunt exclusi din deciziile care ii privesc in mod direct, decizii care ar putea sa le imbunatateasca viata. Alte persoane hotarasc in locul lor, fara sa ia in considerare nevoile, credintele si parerile lor.

Acest cerc vicios al saraciei si drepturilor omului poate fi rupt daca oamenii care traiesc in saracie au posibilitatea de a se face auziti si puterea de a-si controla viata.

Ce poti face?

Participa la Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei. Recunoaste drepturile celor care traiesc in saracie!Sursa foto: Un.org

Septembrie
Resurse
Jocuri