Reciclarea unei cutii de aluminiu economiseste energie pentru alimentarea unui laptop timp de 4 ore.

Ziua mondiala a oceanelor

poza

Ideea unei zile mondiale a oceanelor a fost inaintata in 1992 de Canada in timpul Summit-ului de la Rio de Janeiro. De atunci a fost sarbatorita neoficial in fiecare an pana in 2009, cand Natiunile Unite au declarat oficial 8 iunie Ziua mondiala a oceanelor.

Motive pentru a sarbatori Ziua oceanelor:

• Oceanele genereaza majoritatea oxigenului pe care il respiram

• Oceanele ne ofera hrana

• Oceanele regleaza clima globala

• Oceanele purifica apa pe care o bem

• Oceanele ne ofera multe din substantele necesare pentru medicamente

Ziua oceanelor reprezinta o ocazie buna de a ne informa asupra oceanelor si asupra relatiei noastre cu ele, de a aduce in centrul atentiei rolul important pe care oceanele il au in viata noastra si ce putem face pentru a le proteja.

Oceanele acopera aproape 75% din suprafata planetei, adapostesc o multime de vietuitoare si plante si sustin ciclurile climatice, fundamentul vietii pe Pamant. Fara oceane viata pe Pamant s-ar stinge.

Din nefericire, oceanele noastre nu sunt atat de sanatoase pe cat ar putea fi. Pe masura ce activitatea umana (arderea combustibililor fosili, defrisarile, practicile agricole) produce cantitati din ce in ce mai mari de dioxid de carbon, oceanele absorb mai mult dioxid de carbon. Rezultatul este ca apele oceanelor se incalzesc si devin mai acide. Cu alte cuvinte, compozitia chimica se schimba afectand ecosistemele marine – plantele, pestii, recifele de corali. Datorita schimbarilor climatice, speciile invazive si bolile se raspandesc in zone noi afectand populatiile marine (ex. populatiile de somon) sau rezervele de hrana pentru mamiferele marine precum balena albastra.

Ziua mondiala a oceanelor este o ocazie foarte buna de a aduce in prim plan starea de sanatate a oceanelor, impactul acestora asupra oamenilor si modalitatile prin care fiecare dintre noi poate contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Stiati ca?

1,5 miliarde de locuitori ai planetei, adica un sfert, nu au acces la apa potabila, iar 2,6 miliarde (40%) nu au acces la servicii de salubritate.

• Apa dulce contaminata si rezervele de apa tinute in conditii neigenice sunt cauza a 10% din imbolnaviri in tarile sarace.

• In Antartica se gaseste 90% din volumul total de gheata de pe glob, contitatea fiind echivalenta cu debitul tuturor raurilor planetei pe o perioada de 650 ani.

• In state arabe precum Kuweitul apa este foarte pretioasa, scumpa si se foloseste pana la ultima picatura, fiind importata la schimb cu petrolul.

Resurse
Jocuri