Media anuala a copiilor ucisi in conflicte, 1990-2000: 200,000. Media anuala a copiilor ajunsi pe strada din cauza conflictelor, 1990-2000: 1.2 milioane

Dezvoltarea durabila

poza

Ce este dezvoltarea durabila?

Durabil este un lucru sau o actiune care are capacitatea de a continua pe termen lung sau nelimitat. Orice nu poate continua la nesfarsit, nu este durabil. Altfel spus, durabilitatea este un scop in sine, atat pentru oameni, cat si pentru orice alta specie de pe Pamant. In contrast, dezvoltarea durabila este procesul prin care ne intreptam spre sustinerea mediului natural.

Dezvoltarea durabila este un proces dinamic, care ingaduie oamenilor sa isi realizeze potentialul si sa isi imbunatateasca modul de viata, protejand sistemele de suport ale planetei. Aspecte deosebit de importante sunt reprezentate de dreptate si echitate sociala, care trebuie sa fie accesibile tuturor oamenilor. Mai mult, inseamna ca dezvoltarea durabila nu se rezuma la managementul eficient al mediului, ci este un proces social si economic, ce are ca scop si imbunatatirea vietii oamenilor.

Astfel, intr-o societate durabila, trebuie combatute infometarea, subnutritia, mortalitatea preventibila sau prematura, precum si analfabetismul, privarea de libertate de exprimare etc.

Viitorul fericit al vietilor noastre este guvernat de doua imperative puternic contrastante. Primul este un imperativ biologic absolut: invata sa traiesti durabil pe aceasta planeta! Acesta nu este negociabil si depinde de legile naturii. Al doilea imperativ este politic: imbunatateste-ti modul de viata! Acesta este relativ si usor interpretabil, datorita semnificatiilor economice.

Politica dezvoltarii durabile face ca schimbarea sa fie absolut necesara. Nu ne raman alte optiuni, daca ne intereseaza ca lumea sa nu se prabuseasca sub ochii nostri si, odata cu ea, sperantele si idealurile noastre pentru o lume mai buna.

Politica prosperitatii face ca schimbarea sa fie dorita: avem in vedere modalitati mai bune de imbunatatire a nivelului de trai, diferite de cele pe care le folosim in prezent.

Altfel spus:

Dezvoltarea durabila vorbeste despre viitor. Fiecare actiune a noastra influenteaza evolutia planetei de acum incolo. In 1000 de ani, oamenii, animalele si plantele vor avea nevoie de o planeta sanatoasa si cu destule resurse pentru a trai. Astfel, cand facem anumite lucruri astazi, trebuie sa constientizam si sa planificam un viitor durabil.

Dezvoltarea durabila este despre intreaga planeta. Indiferent unde traiesti sau cati bani ai, toata lumea depinde de planeta: pentru hrana, apa, aer si alte resurse. Cum toti avem nevoie de planeta ca sa traim, toti trebuie sa avem grija de ea. Daca fiecare ne jucam rolul in mediul in care traim, fie el oras sau sat, pe continente sau pe insule, schimbarile ce se vor produce vor imbunatati viata de pe intreaga planeta.

Septembrie
Resurse
Jocuri