Intre anul 2000 si inceputul anului 2005, importurile zilnice de petrol ale Chinei au crescut cu 140%, iar pentru urmatorii 15 ani se estimeaza ca cererea totala de energie a ta[...]

Schimbarea climei

poza

Clima si vremea

Vremea este peste tot in jurul nostru, inseamna tot ceea ce se intampla afara, intr-un anumit loc la un anumit moment. Vremea este ceea ce se intampla din minut in minut. Vremea este ceea ce auzim in fiecare seara, dupa jurnalul de stiri. Ea ne vorbeste despre schimbarile zilnice ale precipitatiilor, despre presiunea atmosferica, temperatura si conditii de vant pentru anumite zone.

Clima inseamna toate schimbarile de vreme ce au loc intr-o anumita zona de-a lungul unei perioade de timp, de regula ani. Asta include conditiile medii de vreme, succesiunea anotimpurilor si fenomene meteorologice extreme, cum ar fi tornadele si inundatiile.

In 2001, Panoul Interguvernamental asupra Schimbarii Climei (IPCC) a concluzionat ca incalzirea cauzata de oameni a inceput. Temperaturile globale medii de la suprafata Pamantului cresc mai repede decat in orice moment din ultimii 10.000 de ani.

In ultimii 50 de ani, activitatea oamenilor privind arderea combustibililor fosili, a dus la eliberarea in atmosfera a unor cantitati foarte mari de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera. Acestea au inceput sa modifice sistemul climatic global si sa incalzeasca planeta.

Situatia actuala

Cresterea rapida a cantitatii de dioxid de carbon in atmosfera a pus in miscare schimbari monumentale ale mediului inconjurator, in doar cateva decenii. Catre nord, cele mai evidente modificari sunt incendiile forestiere record, retragerea rapida a ghetarilor si topirea stratului de permafrost.

Unele dintre aceste schimbari sunt conectate intre ele, astfel incat provoaca „bucle cu efect pozitiv” - un ciclu in cadrul caruia efectele unui sistem constituie alimentarea altuia, accelerand rezultatul. Odata ce a inceput o astfel de spirala, ea este de obicei ireversibila. Topirea stratului de permafrost este un exemplu de spirala pozitiva, ce prezinta consecinte potential devastatoare.

De exemplu, tundra care traverseaza Siberia se comporta ca un rezervor imens, permanent inghetat, de depozitat carbonul. Dar, datorita incalzirii globale, suprafete intinse de permafrost au inceput sa se dezghete. Aceasta dezghetare a solului inghetat poate initia un cerc vicios care sa accelereze incalzirea globala, care la randul ei va grabi topirea a si mai mult permafrost. In momentul de fata, sunt aproximativ 720 de bilioane de tone de carbon inchise in aceste soluri de tundra. Daca ele se topesc in intregime, cantitatea de carbon prezenta deja in atmosfera se va dubla.

O alta consecinta a topirii stratului de permafrost o constituie disparitia miilor de lacuri esentiale pentru animalele si plantele salbatice, precum si pentru popoarele din regiune.

Septembrie
Resurse
Jocuri