Pentru a obtine o tona de hartie de ziar sunt taiati 12 copaci.

Pe cale de disparitie

poza

Multe animale, in special cele de talie mare, sunt periclitate din cauza activitatilor umane si, padoxal, supravietuirea lor depinde exclusiv de oameni. Restrictiile asupra comertului, restaurarea habitatelor, interdictii asupra exploatarii excesive, inmultirea in captivitate sunt cateva dintre modalitatile de protejare a animalelor aflate in pericol.

Mamiferele terestre mari resimt cel mai mult impactul negativ al activitatilor umane. Desi majoritatea animalelor cantaresc sub un kilogram, majoritatea celor care sunt in pericol sau vulnerabile au peste 25 de kg. Explicatia? Mamiferele mari sunt tinte usoare pentru carne, piele sau coarne. Cauza care a produs efecte dezastruoase o reprezinta combinatia de braconaj si pierderea habitatului.

Referitor la cauzele pericolului de disparitie a animalelor, este important sa intelegem ca problema nu se rezuma doar la anumite specii. Este un fenomen complex, ce afecteaza habitatele si intreg mediul inconjurator in care traiesc speciile respective. Cu toate ca exista mai multe cauze ce pot duce la disparitia animalelor, cele mai frecvente sunt clasificate in urmatoarele categorii:

Distrugerea habitatelor

• Exploatarea excesiva

• Introducerea speciilor exotice


• Alti factori

Cate sunt în pericol? Rata disparitiei speciilor de plante si animale si ritmul in care se distrug habitate accelereaza in fiecare zi. Impiedicarea disparitiei si supravietuirea animalelor se afla in totalitate in mainile noastre, cei care le-am pus in pericol, in primul rand. Daca pentru unele am reusit sa schimbam situatia in bine, alte animale inca se afla la limita dintre existenta si disparitie.

Este foarte important sa nu omitem ca resursele naturale bine administrate sunt esentiale pentru dezvoltarea durabila a societatii, pentru sustinerea unor comunitati pasnice, pentru o crestere economica echilibrata si pentru reducerea saraciei.

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) masoara statusul conservarii a aproximativ 700 de specii de mamifere, centralizand datele in Lista Rosie. Aceasta clasifica starea de conservare a fiecarui animal in urmatoarele statute: „periclitat”, „vulnerabil”, „rar”, „amenintat” sau „insuficient cunoscut”.

A fi periclitat inseamna a fi la un pas de disparitie. Orice schimbare in sens negativ a marimii populatiei poate conduce la disparitie.Sursa foto: Animals.nationalgeographic.com

Septembrie
Resurse
Jocuri