Reciclarea sticlei economiseste 10% din energie. Cu toate acestea, mai putin de o treime din sticlele de plastic vandute sunt reciclate.

Cafeaua organica

pozaO responsabilitate unica

Toti agricultorii de produse organice sunt dedicati protejarii sanatatii mediului si fertilitatii solului, dar cultivatorii de cafea organica au o responsabilitate unica. Fiind o planta tropicala si iubitoare de umbra, cafeaua este cultivata pe soluri fragile si adesea pe terenuri abrupte, predispuse eroziunii. Mai mult, regiunile unde se cultiva cafea prezinta unele dintre cele mai mari niveluri de biodiversitate din lume.

Incurajand biodiversitatea

O ferma de cafea organica arata cam ca jungla tropicala care o inconjoara. Deoarece cafeaua creste cel mai bine la umbra unor arbori inalti, unii fermieri introduc tufisurile de cafea in paduri existente, creand astfel gradini in padure. Alti fermieri dezvolta gradini de cafea pe mai multe straturi, incluzand si alte tipuri de recolte, precum banane, guava, nuci de macademia si palmieri.

Diversitatea aceasta are multe avantaje, atat pentru fermier (asigurandu-i un trai), cat si pentru mediu (protejeaza impotriva eroziunii solului si creeaza habitate pentru multe specii de insecte, pasari si mamifere).

Productia de cafea organica este un exemplu foarte bun ce demonstreaza ca protejarea si conservarea mediului poate coexista cu productia de alimente.

Producatorii de cafea organica:

• Imbunatatesc si mentin fertilitatea solului prin tratarea cu compost si alte metode naturale

• Folosesc metode ecologice de a combate daunatorii si bolile, nu pesticide sau fungicide

• Asigura un refugiu pentru pasarile migratoare si alte vietati salbatice

• Protejeaza diversitatea plantelor prin inmultirea diferitelor specii native de arbori

• Reduc riscul eroziunii solului prin reimpaduriri sau prin protejarea zonelor cu paduri

• Reduc riscul poluarii apei din cauza procesarii cafelei prin reducerea consumului de apa, prin recircularea apei cand e posibil si prin folosirea digestiei anaerobe pentru curatarea apei folosite

• Respecta standarde stricte pentru a obtine certificareaSursa foto: Costaricaproducts.com

Resurse
Jocuri